Ruotsinkielen asema yhteiskunnassamme

Ei huhhuh… Perussuomalaiset julkaisivat eilen illalla videon, joka on saanut kohua osakseen. Video, jossa aikuinen mies konttaa Tuomiokirkon rappusia ylös pelkissä alusvaatteissa. Taustaraitana on kristinuskon uskontunnustuksesta insprioituneena heidän oma versio siitä. Tämä heidän versionsa, jossa he pilkkaavat ruotsinkielen opetusta yhteiskunnassamme.

”Riittävä ruotsin taito meidän, joka ole ulottumattomissa, oikeutettu olkoon sinun pakollisuutesi, myös rannikolla niin kuin sisämaassa. Kirkasta meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen ruotsin kielen tarpeemme. Ja anna meille meidän järkeilymme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme itsellemme, jotka olemme kansainvälistymistä halunneet. Äläkä saata meitä kielivapauteen, vaan pidä meidät pakossa.”

Videon tekstinä lukee, että ”Pakko ei ole kuin kuolla ja opiskella ruotsia”. Tiedoksi PS-nuorille, että pakko on opiskella myös mm. biologiaa, historiaa, matikkaa, yhteiskuntaoppia ja maantiedettä. Lisäksi pakko tehdä monia muita asioita elämässä.

Tässä Perussuomalaisten nuoret osoittavat jälleen kerran, että heillä ei ole mitään ymmärrystä siitä, miten asioihin vaikutetaan asiallisesti. Tämä video, joka rinnastaa ruotsin kielen opetuksen orjuuteen ja suoranaisesti pilkkaa kristinuskoa on yksi huonoimmista keskustelun avauksista, joita olen ikinä nähnyt. Tai ehkä yksi parhaista? Ai miksi parhaista, koska kirjoitanhan minäkin nyt tätä tekstiä.

Monet vuosikurssilaiseni minun koulussa on suorastaan nauttinut ruotsin kielen opetuksesta. Tähän on yksi suuri syy. Opettaja. Jos henkilö, joka opettaa kieltä on innostava on suurempi todennäköisyys, että henkilö, joka opiskelee, oppii. Tämä pätee niin ruotsin kielen opetukseen kuin myös jokaiseen muuhun aineeseen. Se, mikä on tärkeää on, että löydämme opetushenkilökuntaa, jotka ovat päteviä ja varmistetaan se, että koulutuksemme opettajille on laadukasta aineesta huolimatta, jotta he voivat innostaa opiskelijoita ja oppilaita oppimaan.

Vaikka tilastojen valossa enää on äidinkielenään ruotsia puhuvia 5.3% (2015, Tilastokeskus) ei kuitenkaan tilastollisesti ruotsia puhuvien määrä ole vähentynyt, mutta muiden kielten osuus on kasvanut. Ruotsin kieli on kuitenkin ylivoimaisesti suurin vähemmistökieli.

Luulen, että tämä video enemmän yhdistää kuin erottaa yhteiskuntaamme sen puolesta, että PS-nuoret eivät osaa vaikuttaa asianmukaisesti sekä mahdollisesti, jopa vahvistaa ruotsin kielen asemaa.

Loppujen lopuksi täytyy kuitenkin sanoa, että tämä PAKKO-asenne on vai asenne ja se on helppo muuttaa ja jos lähdemme yhdessä muuttamaan tätä asennetta, niin voimme vahvistaa ruotsinkielen asemaa yhteiskunnassamme. Se on kuitenkin yksi suuri vahvuus pohjoismaissa sekä myös muualla euroopassa. Sen oven takana on mahdollisuuksia – ei mörköjä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *